Κυριακή, 23 Οκτωβρίου 2016

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΓΙΑ ΦΟΡΗΤΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ

Οι φορητές συσκευές  (έξυπνα κινητά, tablets), γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς, χάρη στο πλήθος των εφαρμογών που διαθέτουν.
Οι συσκευές αυτές υποστηρίζονται από Λειτουργικά Συστήματα όπως  το iOS, το Windows Phone το Symbian, το BlackBerry και το Android.
Ένας αρχάριος προγραμματιστής που φιλοδοξεί να αναπτύξει τις πρώτες του εφαρμογές για Android μπορεί να χρησιμοποιήσει το εκπαιδευτικό περιβάλλον AppInventor.

 Το Appinventor  είναι ένα ελεύθερο, διαδικτυακό , οπτικό προγραμματιστικό περιβάλλον με πλακίδια (blocks) που δημιουργήθηκε στα εργαστήρια της Google και στη  συνέχεια αναπτύχθηκε και συντηρείται από το κορυφαίο αμερικανικό πανεπιστήμιο MIT.
Για την ανάπτυξη μιας εφαρμογής αρκεί να συνδυαστούν πλακίδια με τη διαδικασία "σύρε και άφησε", τα οποία όμως ενώνονται μόνο όταν το πρόγραμμα είναι σωστό συντακτικά.
Η τελική εφαρμογή μπορεί να δοκιμαστεί σε συσκευή απευθείας συνδεδεμένη με τον υπολογιστή.

 

Περιβάλλον Appinventor

Το περιβάλλον του Appinventor αποτελείται από τον Designer (Σχεδιαστής), όπου επιλέγουμε τα συστατικά μέρη της εφαρμογής και τον Blocks Editor (Συντάκτη πλακιδίων), όπου ορίζουμε τη συμπεριφορά των μερών της εφαρμογής, συνδυάζοντας οπτικά τα πλακίδια του προγράμματος.
 Επιπλέον ο Designer αποτελείται από τα παρακάτω κύρια πλαίσια:
  • Palette (Συλλογή συστατικών)

  • Viewer (οθόνη συσκευής)

  • Components (επιλεγμένα συστατικά)

  • Properties (ιδιότητες) 

 Δοκιμάστε να δημιουργήσετε την εφαρμογή που σας προτείνει το βιβλίο και επισκεφθείτε τον δικτυακό τόπο του συλλόγου των εκπαιδευτικών Πληροφορικής Χίου, όπου θα βρείτε ένα ενδιαφέρον εκπαιδευτικό βιβλίο με επιπλέον δραστηριότητες .
 Μπορείτε να το δείτε και να το κατεβάσετε κατευθείαν από εδώ